Op zoekvakantiewerk.nl kun je direct zoeken in 2.300 vakantiewerk vacatures. Vind snel je ideale vakantiebaan en solliciteer direct online!

Home Voor werkgevers

Nieuwsberichten


Welke taak heb je als werknemer bij re-integratie?

donderdag 20 april 2017, 12:18 - Gastauteur: Ruben

Misschien ben je er nu nog niet mee bezig, maar het kan zomaar zijn dat je als werknemer in de toekomst te maken krijgt met ziekte. Wanneer je langdurig ziek bent kan het zomaar zijn dat je niet meer terug kunt keren in je oude functie.

Naast dat dit heel erg vervelend is, moet er ook gezocht worden naar een oplossing. Vaak kom je als werknemer dan terecht bij re-integratie. Voor veel mensen klinkt dit als een 'ver van mijn bed show'. Toch is het goed om te weten waar jij als werknemer op moet letten als je in een re-integratietraject beland.

De taken en plichten van een werknemer

Zowel de werknemer als werkgever hebben bij re-integratie taken en plichten. Daarnaast spelen het UWV, de arbodienst en het re-integratiebedrijf een belangrijke rol. Wanneer je als werknemer in aanmerking komt voor re-integratie ben je verplicht om mee te werken aan het proces. Hierbij kun je denken aan het accepteren van tijdelijk ander werk binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Het kan ook zijn dat je omgeschoold wordt. Hier moet je, indien je een re-integratietraject start, aan meewerken.

Ook de werkgever heeft een aantal verplichtingen

Je bent als werknemer gelukkig niet de enige die plichten heeft. De werkgever heeft deze ook. Zo moet een werkgever zich maximaal inzetten om jou weer aan het werk te krijgen. Een werkgever is dus verplicht om binnen het bedrijf te zoeken naar een passende functie. Wanneer dit niet lukt moet jouw werkgever kijken of er buiten het bedrijf een geschikte functie is. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van outplacement. Dit is een vorm van re-integratie waarbij je als werknemer in een heel andere branche aan de slag gaat.

Treden er problemen op tijdens het re-integratietraject?

Helaas komt het nog weleens voor dat re-integratie vastloopt. Dit kan door een geschil komen tussen jou als werknemer en je werkgever. Buiten het feit dat dit erg vervelend is, kan het re-integratietraject hierdoor veel vertraging oplopen. Wanneer je er samen niet uitkomt kun je bij het UWV onder bepaalde voorwaarden een deskundig oordeel aanvragen. Er wordt dan objectief gekeken naar de situatie en hier een oordeel overgegeven.

Schakel een re-integratiebureau in

Ben of ken jij iemand die te maken krijgt met re-integratie? Bespreek dan eerst eens de mogelijkheden met je werkgever. Vaak kun je vanuit hier een re-integratiebureau inschakelen. Zij kunnen je stap voor stap door het re-integratietraject leiden. Zorgvuldigheid is erg belangrijk bij re-integratie.

Bookmark dit artikel:
| Feed bekijken | Toon alle

Zoekvakantiewerk.nl is onderdeel van Melon Media netwerk

Zoekbijbaan.nl | Stagemotor.nl | Zoekoppas.nl | Startersbanen.nl | Stagetips.nl | Studentenzorgverzekering.nl

© 2020 • KvK nr: 24309347