Op zoekvakantiewerk.nl kun je direct zoeken in 2.300 vakantiewerk vacatures. Vind snel je ideale vakantiebaan en solliciteer direct online!

Home Voor werkgevers
Tips & Adviezen

Wat te doen bij...

Een dag vrij nemen

Er zal in je carrière een dag komen dat je een keer niet kan komen werken. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn. Je kan bijvoorbeeld een dag zien zijn, of je hebt toevallig net op die dag een examen. De 'procedure' die volgt als je een keer afwezig bent verschilt per werkgever. Wanneer je bij een supermarkt werkt is het gebruikelijk dat je een vervanger regelt die voor jou kan invallen.

Doorgaans wordt een briefje of telefoontje naar je werkgever ook altijd gewaardeerd. Spreek het wel goed met elkaar af en blijf niet zomaar weg. Ga er nooit vanuit dat je werkgever het nog wel heeft onthouden wanneer je een keer hebt aangegeven dat je er op een bepaalde dag niet zou zijn.

Het is verstandig dit soort zaken al te bespreken voordat je begint met werken. Lees daarom ook altijd goed het contract door, maar meestal wordt het je wel verteld. Wanneer je geen vast contract hebt worden de uren die niet hebt gewerkt ingehouden op je loon.

Discriminatie, pesterijen of bedreigingen op de werkvloer
Het komt wel eens voor dat een werknemer het doelwit is van pesterijen, discriminatie en zelfs bedreigingen. Het kan voorkomen dat dit bij jou gaat gebeuren of bij iemand waarmee je misschien nauw gaat samenwerken. Uiteraard moet een grapje op de werkvloer kunnen, helemaal wanneer je met een aantal jonge gasten werkt. Het ligt aan jezelf of je dit uit de hand wil laten lopen of niet.

Als collega's voor je gevoel te ver gaan moet je ingrijpen.

In eerste instantie is het verstandig het direct aan de persoon zelf te melden. Soms komt het nog weleens voor dat de persoon in kwestie het niet door heeft dat hij te ver is gegaan. Daarna is je baas de aangewezen persoon om er een melding van te maken. Werkgevers zijn namelijk verplicht om in te grijpen in geval van discriminatie, pesterijen of bedreigingen.

Mocht je werkgever er naar jouw mening te weinig aan doen, moet je assertiviteit tonen en er direct wat van zeggen. Laat jezelf nooit kennen door zelf ontslag te nemen, het probleem dient namelijk direct opgelost te worden.


Stappenplan bij ongewenst gedrag

Enkele stappen die je zou kunnen ondernemen bij ongewenst gedrag kunnen zijn:

  • Maak duidelijk dat je dergelijk gedrag niet accepteert, zowel aan je baas als aan de dader.

  • Praat erover, begin eens met je medecollega's, samen sta je sterk.

  • Analyseer alles en schrijf alles zoveel mogelijk op. Schrijf daarbij ook op wie er bij betrokken waren.

  • Indien je lid bent van een vakbond kan je hier direct contact mee opnemen. Zij staan vaak voor je klaar wanneer je last hebt van onwenselijk gedrag.


Klacht indienen
Mocht je het spoor helemaal bijster zijn en weet je echt niet meer wat je doen moet, dan is het verstandig dan wel schriftelijk als telefonisch een klacht in te dienen. Dit kan bij het meldpunt antidiscriminatie in je woonplaats.

Ook kun je terecht bij de Commissie Gelijke Behandeling(CGB). Je kunt ze telefonisch bereiken tussen 14.00 en 16.00 of een email sturen naar info@cgb.nl.

 


<< CAO Populaire vakantiebaantjes >>

Tips & Adviezen - Copyright Zoekvakantiewerk.nl 2020 - Naar boven

Zoekvakantiewerk.nl is onderdeel van Melon Media netwerk

Zoekbijbaan.nl | Stagemotor.nl | Zoekoppas.nl | Startersbanen.nl | Stagetips.nl | Studentenzorgverzekering.nl

© 2020 • KvK nr: 24309347