Op zoekvakantiewerk.nl kun je direct zoeken in 2.300 vakantiewerk vacatures. Vind snel je ideale vakantiebaan en solliciteer direct online!

Home Voor werkgevers
Tips & Adviezen

CAO

Wat is een CAO?

Iedere werknemer in Nederland komt wel eens in aanraking met de Collectieve Arbeidsovereenkomst(cao). In de cao staan onder meer de afspraken en arbeidsvoorwaarden(loon,vakantiedagen en verlofregelingen). Vaak staan er ook al afspraken in over scholing, kinderopvang en vervroegd pensioen.

Afspraken cao
Afspraken die in de cao staan zijn vaak gunstiger dan die in de wet. Hierbij kun je denken aan een hoger loon dan het minimumloon, of meer vakantiedagen dan het minimum dat in de wet staat beschreven.

Niet ieder punt staat volledig beschreven, werknemers mogen op sommige punten zelf beslissen waar zij zich op willen beroepen. Je mag bijvoorbeeld loon inleveren voor meer vakantiedagen, of op tijden werken dat jijzelf wilt. Zo'n cao waarbij je zelf de keuzes mag maken wordt ook wel een cao à la carte genoemd.
 

Voor wie geldt een cao?
Er bestaan cao die gelden voor verschillende bedrijven. Er zijn bijvoorbeeld cao's die maar voor één bedrijf gelden, zoals Philips of de RET(ondernemings-cao). Er bestaan ook cao's die gelden voor een hele bedrijfstak, zoals de bedrijfstak-cao. Veel van die bedrijfstak-cao's zijn algemeen verbindend verklaard (AVV) door de minister van Sociale Zaken. Iedereen die in deze bedrijfstak werkzaam is moet zich dan aan deze bepaalde cao houden.

Moet je met een vakantiebaantje belasting betalen? 

Je moet in Nederland altijd belasting betalen wil je legaal vakantiewerk doen. Wel moet je oppassen als je maar voor een bepaalde tijd gaat werken dat je dan niet teveel belasting betaalt.

Je kunt teveel betaalde belasting altijd achteraf terugvragen aan de belasting. Dit gaat via het Teruggaaf jongeren-biljet(Tj-biljet).


Tj-Biljet
Via de website van de belastingdienst kun je zo'n Tj-biljet aanvragen. Ook kun je tegenwoordig het Tj-biljet via sms aanvragen. Het enige wat je moet doen om het biljet aan te vragen, is het sturen van een sms met de tekst ''BIJBAAN'', gevolgd door je voornaam, postcode en het huisnummer naar 4411. Je krijgt de bevestiging van je bericht ook per SMS.

Binnen een paar dagen zou nu een Tj-biljet in de brievenbus moeten vallen. Aan de sms die je stuurt worden geen extra kosten verbonden, je betaalt dus het normale sms-tarief.

Er bestaat een speciale regeling voor vakantiewerkers die recht hebben op een studiefinanciering of kinderbijslag. Werkgevers passen dan een kwartaaltabel toe voor de loonheffing, op die manier betaal je geen loonbelasting.

Wat is de vakvolwassenleeftijd?
Er worden jeugdloonschalen gehanteerd in sommige cao's. Het salaris dat je verdient staat dan verbonden met je leeftijd. Deze jeugdloonschalen lopen tot 23 jaar, na deze leeftijd heeft iedereen recht op hetzelfde minimumloon.

Indien je jonger dan 23 bent is er een mogelijkheid dat je loon toch nog hoger ligt dan voor je leeftijd gebruikelijk is. Dit kan te maken hebben met de ervaringsjaren die je hebt. Vraag dit dus altijd even na bij je nieuwe werkgever. Getuigschriften of stagebeoordelingen kunnen helpen om een hogere inschaling te krijgen, bewaar deze dus altijd.


<< Bijverdienen naast je studiefinanciering Wat te doen bij... >>

Tips & Adviezen - Copyright Zoekvakantiewerk.nl 2020 - Naar boven

Zoekvakantiewerk.nl is onderdeel van Melon Media netwerk

Zoekbijbaan.nl | Stagemotor.nl | Zoekoppas.nl | Startersbanen.nl | Stagetips.nl | Studentenzorgverzekering.nl

© 2020 • KvK nr: 24309347